Frugal Bath

Cerinte: Renovarea baii de bloc cu resurse minime

Cand locuiesti temporar intr-o casa si nu vrei sa investesti in renovarea ei dar faianta din baie incepe sa cada, trebuie sa gasesti solutii pentru a rezolva problema intr-un mod cat mai elegant si cu bani cat mai putini.

Asa se formulau premisele proiectului de renovare a unei bai de bloc aproape de varsta majoratului.

Beneficiarul si coordonatorul lucrarii, adica eu – designerul de interior, a apelat la reciclare si la ajutorul prietenilor si familiei si a reusit sa innoiasca baia de la interior la exterior.

Sa va spun acum povestea mai pe larg:

Intr-o zi am observant ca oglinda (lipita cu silicon pe faianta) s-a inclinat. Am crezut ca se dezlipeste dar surpriza: se “dezlipea” defapt faianta de pe perete. Ingrozita ca ne-am putea trezi cu un dezastru la orele spalatul pe dinti, am hotarat sa “inspectez” mai atent toata placile ceramice. Moda anilor 90 ne facea deosebita “placere” sa ne incarce peretii de jur-imprejur cu faianta asa ca am avut ceva de bocanit cu degetul. Rezultatul a fost si mai ingrijorator pentru ca mai toate placile sunau a gol sau chiar si mai bine, se clatinau si unde mai pui ca dintre placi cadeau resturi de ciment. “Beton” am zis! Acum trebuie sa dam tot jos. Ei bine, dupa indelungi discutii si calcule ne-am hotarat sa renovam dar fara sa investim. Zis si facut, am pus ajutoarele „in priza“ si am adunat materiale, idei si rabdare (totusi urma sa stam ceva timp fara baie functionala).

A fost mai mult o provocare, am vrut sa vad ce se poate face cu un buget practic inexistent pentru ca nu aveam in plan o renovare si mai mult de atat, nici nu ne-o doream.

Asa ca dupa cateva proiecte de bai si bucatarii, clientii mei dragi mi-au donat placile ramase si din ele am incropit aceasta amenajare:

 • Placile de gresie bej care sunt de doua tipuri ramasesera de la o bucatarie – din cele 45×45 aveam o cutie si cateva margini iar cele de 60×60 erau doar 2 bucati si o treime;
 • Gresia wenghe o aveam de la bucataria parintilor – vreo 7 placi;
 • Gresia tip parchet ramasese si ea de la un hol;
 • Faianta alba 10×10 era de la o bucatarie unde o folosisem ca bordura si ramasesera cam 25 bucati;
 • Mozaicul in nuante de albastru ramasese de la bucataria parintilor mei – aveam practic 3 randuri de mosaic ramase de pe o placa;
 • Iar mozaicul in nuante metalice l-am cumparat ca brau (o bucata) de la Hornbach cu 25 lei.

Marele avantaj a fost ca nu am platit mana de lucru: tatal meu si cu mine am demolat, el a refacut instalatiile si a zugravit iar prietenul nostru Sorin ne-a ajutat cu faianta si gresia si nu unde mai pui ca nu am platit nici designerul…

Am pastrat toaleta si vana. Chiuveta si radiatorul fusesera schimbate cu un an in urma (tot de nevoie).

Am ales sa placam cat mai putin posibil peretii asa ca am ales o vopsea superlavabila cu latex ce se comporta foarte bine chiar si pe peretele cu vana.

Raftul patrat de deasupra vanii a ramas de la o amenajare de baie pentru ca tamplarul gresise dimensiunile si a trebuit refacut.

Cele doua rafturi albe de deasupra toaletei au fost facute la comanda la tamplarie, iar pentru cosuri am dat o fuga la Ikea cu ocazia unui drum la aeroportul din Budapesta.

Corpul de iluminat (ce inlocuieste nebunia aia de neon antic) l-am primit cadou (dar costa undeva pana in 100 lei deci nu e vreo avere).

Suma cheltuita a ajuns la aprox 1600 lei.

Aceasta include:

 • Materiale constructii: “tevaraie”, cimenturi, lavabila, mozaic
 • Accesorii Ikea: perdea dus, cele 3 cutii impletite, prosoape, cuierele in forma de catel, suport hartie igienica, oglinda flexibila, ceas
 • Oglinda

Da, stiu, o sa ziceti ca nu am dat bani pe nimic ca vezi doamne sunt designer dar cred ca fiecare meserie vine cu avantajele sale.

Partea cea mai satisfacatoare a fost distrugerea faiantei vechi si urate iar partea cea mai frumoasa mi s-a parut aranjarea si planificarea placilor de faianta si gresie pentru ca am avut luxul de a le avea pe toate la dispozitie.

Acest proiect a fost mai mult un experiment pentru mine, am vrut vad daca se poate.

Concluzia finala? DA, se poate! …daaaaar trebuie totul organizat foarte bine, trebuie sa ai un plan foarte detaliat, sa fi creativ si sa ai o familie mare si prieteni multi 🙂 “

Ca si timp ne-am lungit putin (vreo 4 saptamani) pentru ca toti acei oameni dragi care ne-au ajutat mai mergeau si la serviciu… Asteptarea a fost totusi un pret mic de platit in comparatie cu rezultatul.

Project details:
 • Client: Apartament in Timisoara
 • Project Started: November 10, 2015
 • Category: